Muutos alkaa hiljaisuudesta

Edellisessä kirjoituksessa käsittelin huonoja tapoja säädellä tunteita. Kirjoituksen oli tarkoitus havahduttaa lukijoita miettimään käyttäytymisen takana piileviä tunteita. Miksi käyttäydyn näin? Mitä voisin tehdä toisin? Millainen käyttäytyminen vie minua eteenpäin? Mikä estää minua käyttäytymästä siten? Nämä ovat kysymyksiä, joita jokaisen on hyvä välillä pohtia omassa rauhassa. Omasta käyttäytymisestä tietoiseksi tuleminen on ensimmäinen askel muutokseen.

Kaikki ovat varmasti kokeneet elämässään tilanteen, jossa tiesi mikä olisi oikea tapa toimia, mutta jostain syystä ei pystynyt toimimaan näin. On kuin jokin ottaisi vallan ja johdattaisi meidät huonoihin päätöksiin. Oikeat valinnat elämässä eivät ole helppoja. Jos on valittava oikean ja hyvän väliltä, valitsemme usein vaihtoehdon, joka tuntuu hyvältä. Kaikkeen tavoiteltavan arvoiseen käyttäytymiseen liittyy aina ponnistelua ja epäonnistumisen riski. Ne saavat meidät tuntemaan epämiellyttäviä tunteita. Haitallista käyttäytymistä voidaan yrittää kitkeä tahdonvoimalla tai korvata terveellisemmillä tavoilla, mutta muutos ei kestä, ellei taustalla piilevää ahdistusta tai vihaa käsitellä. Tunteet ohjaavat valintojamme.

Tunteita voidaan vältellä eri keinoin aina itsensä vahingoittamisesta maaniseen työntekoon tai liikuntaan. Olemme valmiita näkemään suunnattomasti vaivaa, jottei meidän tarvitsisi kohdata niitä. Miten sitten oppia tunteiden säätelyä, jos kaikenlainen käyttäytyminen on kiellettyä tai haitallista?

Istuminen hiljaa yksinäisyydessä ei ehkä kuulosta kovin hauskalta, mutta on kokeilemisen arvoinen lähestymistapa. Mietiskely on kuitenkin palkitsevampaa (ja vaikeampaa) kuin miltä se kuulostaa. Hiljainen toimettomuus voi tuntua aluksi ylitsepääsemättömän ahdistavalta, mutta se on tie tasapainoisempaan tunne-elämään. Ylimääräisen hälinän ja levottoman puuhastelun poistaminen elämästä saa mielen selkenemään. Mietiskelyn avulla pääsemme käsiksi haitallista käyttäytymistä aiheuttavaan tunteeseen. Hiljaisuus mahdollistaa tunteen kohtaamisen.

Joskus ammattilaisen puoleen kääntyminen voi olla hyvä ratkaisu. Terapeuttinen keskusteluhoito koostuu tunteiden tiedostamisesta, niiden hyväksymisestä ja käsittelystä. Tunteiden välttelystä siirrytään niiden kohtaamiseen. Ahdistus muuttuu hallittavaksi ja vihan tunne terveelliseksi eteenpäin vieväksi voimaksi. Työskentelyn myötä käyttäytyminen muuttuu tarkoituksenmukaisemmaksi. Tuloksena on parempi toimintakyky ja mielekkäämpi elämä. Kun tunteet käyttäytymisen takana huomioidaan, muutoksesta tulee pysyvä.

Jos omat tunteensa on tottunut sivuuttamaan ja tukahduttamaan pitkään, edessä saattaa olla suuri urakka. Tunnesäätelyn opetteleminen on elämänmittainen prosessi, joten ei kannata lannistua, jos levotonta mieltä ei heti saa kesytetyksi. Tunteiden kanssa työskentelyn aloittaminen on kuitenkin aina palkitsevaa eikä koskaan liian myöhäistä. Alkuun pääset, kun vetäydyt omaan rauhaan, suljet puhelimen ja tietokoneen sekä jätät päihteet ja ylimääräisen draaman. Mielen tyyntyessä saat tietää, mitä sinun tulee tehdä.

Edellinen
Edellinen

Miksi on helpompi auttaa muita kuin itseä

Seuraava
Seuraava

Kahdeksan tapaa säädellä tunteita